FERMA

Pasiune și provocare

Ferma CENTANA a pornit dintr-o pasiune veche a fondatorilor pentru natură și pentru animale, dar și din grija lor pentru o alimentație sănătoasă. În iulie 2008, grație unui proiect finanțat prin programul SAPARD și unei investiții proprii, cu o valoare cumulată de peste 1 milion de euro, la Budacu de Jos a fost inaugurată una dintre cele mai moderne ferme din județ.

Ferma a avut la început 100 de capete, dar numărul acestora a crescut în fiecare an, până la 600, câte sunt în prezent. În paralel, echipa de la fermă lucrează cca. 200 ha teren în acea zonă, unde cultivă cereale și alte plante din care se prepară hrana animalelor.

Vreme de un deceniu, dezvoltarea s-a produs cu investiții din surse proprii, iar laptele produs a fost livrat producătorilor de lactate din regiune. Un proiect AFIR, în valoare de 2,9 milioane euro, finalizat în 2020, a permis însă fondatorilor să realizeze un amplu proces de modernizare și automatizare a fermei și, pasul doi, să deschidă propria fabrică de produse lactate.

Astăzi, 90% din activitatea fermei este automatizată, inclusiv pregătirea hranei în propriul FNC. Cei aproximativ 8.000 litri de lapte pe care ferma îi produce zilnic merg exclusiv în fabrica de lapte CENTANA, din Parcul Industrial de la Sărata. Dorința investitorilor de a închide cercul s-a îndeplinit, iar mândria lor cea mai mare este că lactatele produse sub marca CENTANA sunt realizate doar din lapte provenit din ferma proprie. Un argument pe care puțini alți producători îl au.

Dezvoltarea fermei nu se va opri însă aici. În cazul CENTANA e abia începutul. “În zootehnie limita e cerul, există  un potențial fantastic de dezvoltare în următoarele decenii” – spun cei doi fondatori ai afacerii.