Specialiștii consideră laptele drept unul dintre cele mai importante produse alimentare, datorită compoziției chimice complexe și valorii biologice. Acesta, pe lângă conținutul mediu de apă de 87,5%, mai are în componența sa peste 100 de substanțe necesare organismului: toți cei 20 aminoacizi, 10 acizi grași, 25 de vitamine și 45 de elemente minerale. În mediu, un pahar cu lapte oferă organismului: 13% din doza zilnică recomandată de proteine; 21% din doza de vitamina D; 35% din necesarul de calciu; 18% din doza de fosfor; 11% din cea de seleniu; 22% din necesarul de vitamina B2; 35 mg de acizi grași.
Laptele este un aliment viu, bacteriile lactice oferind diversitatea de gust și consistență produselor lactate. Aceste bacterii ajung în organismul uman, unde echilibrează și regenerează flora bacteriană responsabilă atât pentru imunitate cât și pentru o digestie mai bună.
Beneficiile principalelor elemente nutritive din componența laptelui
Calciul contribuie la dezvoltarea și întărirea oaselor și a dinților
Proteinele sunt o sursă de energie și ajută la regenerarea țesutului muscular
Potasiul menține tensiunea arterială în limitele normale
Fosforul ajută la întărirea oaselor și la generarea energiei
Vitamina D favorizează menținerea sănătății oaselor
Vitamina B12 are un rol important în formarea globulelor roșii și în menținerea sănătății țesutului nervos
Vitamina A susține sistemul imunitar, sănătatea ochilor și a pielii
Riboflavinele transformă alimentele în energie
Niacina metabolizează zaharurile în acizi grași